Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Maig 2016
 
 

L'equip s'amplia amb doctorands

A través de la convocatòria de beques per a doctorands hem ampliat l'equip de l'Institut Infància amb l'Albert Sànchez-Gelabert (UAB), el Pol Maceira (UB) i la Maria Josep Corominas (UVic-UCC). Tres incorporacions valuoses que contribuiran al desenvolupament dels projectes que estem engegant. Benvinguts!

 
 
 

Reptes en polítiques educatives de Barcelona

Quins són els principals reptes en les polítiques educatives de Barcelona? Com ampliar les oportunitats educatives d’infants i adolescents? Amb aquestes preguntes estem treballant en un primer informe sobre l’educació a la ciutat, identificant punts forts i febles i estratègies, per avançar en l’exercici del dret a l’educació en sentit ampli i que afavoreixi la igualtat d’oportunitats.

 
 
 

Què ens diuen els Síndics?

Els Síndics de Greuges són peces clau en la defensa i avenç dels drets d’infants i adolescents. Fan seguiment de les seves vulneracions i posen sobre la taula de les administracions recomanacions amb mesures concretes. Per això cal tenir molt present què ens diuen i aquí destaquem, en clau de Barcelona, les seves propostes principals.

 
 
 

Mirada d'infants: 4 arguments clau

Qui no s’ha sorprès al adonar-se que el dibuix del Petit Príncep no és un barret, sinó la reflexió d’un infant envers un fenomen del seu entorn? L’aproximació a la infància tradicionalment s’ha viscut a través de la lògica adulta, però, des de ja fa un bon temps, cada cop més persones pensem que cal posar la mirada de la infància i l’adolescència en primer pla.

 
 
 
 

Relats que deshumanitzen: infància i refugi

El llenguatge afecta enormement la visió dels problemes i, per tant, cal que sigui acurat i respectuós de les persones, especialment, en les circumstàncies més crítiques com l’actual crisi de refugiats, ens ho explica l’aliança Child Rights International Network (CRIN). També ens recorda que cal tractar el problema no és des de la caritat, sinó des dels drets humans específics dels infants, sobretot, en situacions de migració i refugi.

 
 
 

Desigualtats en la infància, Joseph E. Stiglitz

El premi Nobel d’Economia assenyala l’impacte de les desigualtats socials en la infància com el dany més preocupant i devastador entre tots els danys econòmics, socials i polítics provocats per les desigualtats. Insisteix en que infants i adolescents, més que cap altre ciutadà, mereixen una protecció social que redueixi les privacions i millori la igualtat d’oportunitats per assentar unes bases econòmiques i socials més justes. Llavors, per què no ho fem?

 
 
 

Infografia: Créixer entre desigualtats a Barcelona

Llancem la primera infografia amb dades contundents sobre desigualtats entre infants a la ciutat. Destaquem per una banda la necessitat de distingir entre desigualtats en condicions materials i relacionals, i per l’altra, la necessitat de superar els promitjos de ciutat. L’anàlisi segons rendes baixes, mitges i altes evidencia oportunitats desiguals, per a la qual cosa recomanem invertir en infància.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255